Οσα θες να μάθεις για τα Προβιοτικά

Back to Αρθρα

Οσα θες να μάθεις για τα Προβιοτικά

Τι είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προορίζονται να έχουν οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται ή εφαρμόζονται στο σώμα. Μπορούν να βρεθούν στο γιαούρτι και σε άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, σε συμπληρώματα διατροφής και σε προϊόντα ομορφιάς.

Αν και οι άνθρωποι συχνά σκέφτονται τα βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς ως επιβλαβή «μικρόβια», πολλά είναι στην πραγματικότητα χρήσιμα. Ορισμένα βακτήρια βοηθούν στην πέψη των τροφίμων, καταστρέφουν τα κύτταρα που προκαλούν ασθένειες ή παράγουν βιταμίνες. Πολλοί από τους μικροοργανισμούς στα προβιοτικά προϊόντα είναι ίδιοι ή παρόμοιοι με τους μικροοργανισμούς που ζουν φυσικά στο σώμα μας.

ΠΡΟΛΑΒΕ ΤΟ! Μάθετε περισσότερα Παράταση έως 11/10 Μάθετε περισσότερα Παράταση έως 11/10

Είναι τα πρεβιοτικά ίδια με τα προβιοτικά;

Όχι, τα πρεβιοτικά δεν είναι ίδια με τα προβιοτικά. Τα πρεβιοτικά είναι μη αφομοιώσιμα συστατικά τροφίμων που διεγείρουν επιλεκτικά την ανάπτυξη ή τη δραστηριότητα των επιθυμητών μικροοργανισμών.

Πηγές Προβιοτικών

Τα προβιοτικά είναι βακτήρια που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το κομπούχα, το ξινολάχανο, και το κεφίρ περιέχουν φυσικά βακτήρια. Τα προβιοτικά συμπληρώματα είναι χάπια που περιέχουν ζωντανά βακτήρια και ποικίλλουν ανάλογα με το είδος και τη συγκέντρωση βακτηρίων.

Πηγές Πρεβιοτικών

Τα πρεβιοτικά είναι ζυμώσιμες ίνες που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα που είναι δύσπεπτα για τον άνθρωπο. Αυτές οι ίνες ζυμώνονται από τα βακτήρια που ζουν στο έντερό σας, γνωστά και ως μικροβίωμα. Τα πρεβιοτικά ωφελούν την ανάπτυξη των υγιών βακτηρίων που ζουν στο έντερο σας. Τα πρεβιοτικά βρίσκονται σε πολλά διαφορετικά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως μήλα, αγκινάρες, μπανάνες, κριθάρι, σκόρδο, πράσινα λαχανικά, βρώμη, κρεμμύδια, ντομάτες και σιτάρι.

Πώς μπορούν να λειτουργήσουν τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά μπορεί να έχουν ποικίλες επιδράσεις στον οργανισμό και διαφορετικά προβιοτικά μπορεί να δρουν με διαφορετικούς τρόπους.

Τα προβιοτικά μπορεί:

  • Βοηθούν το σώμα σας να διατηρήσει μια υγιή κοινότητα μικροοργανισμών ή βοηθούν την κοινότητα μικροοργανισμών του σώματός σας να επιστρέψει σε υγιή κατάσταση μετά από διαταραχή
  • Παράγουν ουσίες που έχουν επιθυμητά αποτελέσματα
  • Επηρεάζουν την ανοσολογική απόκριση του σώματός σας.

Μπορούν τα προβιοτικά να είναι επιβλαβή;

  • Τα προβιοτικά έχουν εκτεταμένο ιστορικό φαινομενικά ασφαλούς χρήσης, ιδιαίτερα σε υγιή άτομα. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει λεπτομερώς την ασφάλεια των προβιοτικών, επομένως υπάρχει έλλειψη έγκυρων πληροφοριών σχετικά με τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των παρενεργειών.
  • Ο κίνδυνος επιβλαβών επιπτώσεων από τα προβιοτικά είναι μεγαλύτερος σε άτομα με σοβαρές ασθένειες ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν εξετάζονται τα προβιοτικά για άτομα υψηλού κινδύνου, όπως τα πρόωρα βρέφη ή οι βαριά άρρωστοι ασθενείς στο νοσοκομείο, οι πιθανοί κίνδυνοι των προβιοτικών θα πρέπει να σταθμίζονται προσεκτικά έναντι των οφελών τους.
  • Πιθανές επιβλαβείς επιδράσεις των προβιοτικών περιλαμβάνουν λοιμώξεις, παραγωγή επιβλαβών ουσιών από τους προβιοτικούς μικροοργανισμούς και μεταφορά γονιδίων αντίστασης στα αντιβιοτικά από προβιοτικούς μικροοργανισμούς σε άλλους μικροοργανισμούς στην πεπτική οδό.
  • Ορισμένα προβιοτικά προϊόντα έχουν αναφερθεί ότι περιέχουν μικροοργανισμούς διαφορετικούς από αυτούς που αναφέρονται στην ετικέτα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοί οι μολυσματικοί παράγοντες μπορεί να θέτουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία

Share this post

Back to Αρθρα